top of page
Skribentens bildAdmin

Låt oss prata livspussel

Tiden går fort när man går Matix och nu börjar vi äntligen röra oss mot ljusare dagar och soligare väder (tjiho!)! Mitt namn är Jonna, och i det här blogginlägget ska jag skriva lite om livspusslet, och allt vad det innebär.


En illustration på några av mina pusselbitar. Däribland Matixstudierna och praktik på partnerföretaget. Illustration av Jonna.

Jag tycker mig höra och läsa om det så kallade livspusslet från olika håll och i olika former. Min uppfattning av livspusslet är att det är lite klurigt och att det ibland kan vara en utmaning att få ihop sin vardag för att hinna med alla de pusselbitarna som man vill ska ta plats. 24 timmar på ett dygn känns helt enkelt för lite.


Som jag ser det, handlar inte livspusslet bara om att hinna med alla livets olika pusselbitar, utan innefattar också konsten av att vara mentalt närvarande under dessa delar och fokusera på en pusselbit i taget. Att när man gör saker på sin fritid inte tänka på studierna eller jobbet, och när man studerar eller jobbar inte tänka på saker man tänkt göra på sin fritid. Det är något som jag har upplevt som en av utmaningarna under 2020, då studier och jobb hemifrån har gjort så att gränsen mellan pusselbitarna känns mer diffus.


Såhär ser det ut när jag sitter och reflekterar – något vi uppmanas till att göra under Matixåret. Illustration av Jonna.

Något som varit till stor hjälp är att vi under året på Matix har fått möjlighet att diskutera olika aspekter av livspusslet med bland annat sitt lärteam, sin lärpartner, klasskompisar och kursledningen. Något jag upplever unikt med Matix är att vikten av balans, återhämtning och fritidsintressen belyses och diskuteras under bland annat schemalagd tid, vilket är något jag uppskattar mycket. Tips och erfarenheter om hur man kan få ihop sin vardag delas sinsemellan i klassen, vilket gör att man får möjlighet att testa nya verktyg och applicera dessa i sin vardag. Vi uppmanas också till att stanna upp och reflektera, vilket gör att det blir enklare att upptäcka saker som fungerar bra och saker som fungerar mindre bra i vardagen.


Som tidigare nämnt delas erfarenheter och tips sinsemellan i Matix. Därför tänkte jag dela med mig av några av mina knep för att få livspusslet att gå ihop:


  • Frigör tid för att planera kommande veckan. Det behöver inte handla om flera timmar, utan bara en liten stund att få möjlighet att överblicka deadlines, aktiviteter och mål som ska uppnås under veckan, som du sedan kan planera efter.

  • Planera dina dagar och din tid. Bestäm hur länge du ska fokusera på respektive aktivitet. Generellt försöker jag planera för att studera eller jobba mellan 8–17 för att efter 17 få tid till att ägna mig åt återhämtning och andra delar av mitt pussel.

  • Kryssa ner flikarna på datorn, lägg undan telefonen och koppla ifrån allt som kan påminna dig om studier eller jobb vid dagens slut– när du är ledig, då är du ledig! Vill du ta steget längre? Göm då datorn, mobiltelefonen, anteckningsblock etc. i ditt skrivbord eller i ett skåp för att slippa se dem och tänka på det under din fritid.


Livspusslet är svårt och ibland sitter man och stirrar ut över de 1000 bitarna som ska pusslas ihop och tänker – hur ska det här gå? Och vissa dagar går det, och andra dagar går det inte. Men det är helt okej. Det viktigaste är att DU mår bra. Livet rullar på ändå.


Varma hälsningar,

Jonna


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page